Afbraak hoofdgebouw ziekenhuis

Met de afbraak van het hoofdgebouw van het vroegere ziekenhuis in de Loofstraat in Kortrijk is de reconversie van dat gebied nu echt begonnen.

Het was schepen van Bouwen en Wonen Wout Maddens (Team Burgemeester) die 17 november de eerste knip mocht zetten in het imposante gebouw.

“De afbraak van de voormalige ziekenhuiscampus AZ Groeninge gaat een nieuwe fase in”, zegt Maddens. “Na de voorbereidende werken en de sloop van de kleinere bovengrondse constructies gaat nu ook de hoogbouw aan de zijde van de Loofstraat tegen de vlakte. Na de sloop van de oude kliniek zal pas opvallen hoe groot de site is tussen de Loofstraat, de Doorniksewijk en de Wolvenstraat. Na de afbraakwerken krijgen vrijstaande gebouwen op de site een tijdelijke invulling tot aan de start van de bouwwerken.””De afbraak van de voormalige ziekenhuiscampus AZ Groeninge gaat een nieuwe fase in”, zegt Maddens. “Na de voorbereidende werken en de sloop van de kleinere bovengrondse constructies gaat nu ook de hoogbouw aan de zijde van de Loofstraat tegen de vlakte. Na de sloop van de oude kliniek zal pas opvallen hoe groot de site is tussen de Loofstraat, de Doorniksewijk en de Wolvenstraat. Na de afbraakwerken krijgen vrijstaande gebouwen op de site een tijdelijke invulling tot aan de start van de bouwwerken.”

Bekijk hieronder de timelapse video van de afbraakwerken.

Timelapse Video Afbraak Hoogbouw Ziekenhuis AZ Groeninge

Info wandeling kandidaat bezetters

Op woensdag 14 oktober trokken we met een 20-tal gemotiveerde kandidaat bezetters naar LOOF. Het bezoek aan de verschillende ruimtes was de ideale gelegenheid om ideeën te laten rijpen en om samen te brainstormen over mogelijke invullingen die een meerwaarde kunnen bieden voor de buurt. Kortom, het was een boeiende, creatieve en informatieve wandeling en het smaakt naar meer! Wij kijken alvast uit naar de voorstellen

Oproep tijdelijk anders bestemmen

We lanceren samen met de stad Kortrijk een oproep tot tijdelijke invulling van de site LOOF. In aanloop naar de definitieve herontwikkeling van de site wordt gezocht naar ondernemende mensen die hun creatieve ideeën willen loslaten op het patrimonium en het park. Ben jij de persoon die we zoeken? Verras ons met jouw projectvoorstel, ontwikkel je eigen platform of maak deel uit van een collectief. Speel zo een rol in de positieve dynamiek die dit project voor de ruimere omgeving wil creëren.

 

Wat is – TAB – Tijdelijk Anders Bestemmen?

Bij tijdelijk gebruik is de eerste vraag hoe een dynamiek op gang gebracht kan worden. De vorm is daarbij ondergeschikt aan het project en de plek staat, zowel ruimtelijk als sociaal, centraal. De term tijdelijkheid impliceert bovendien de omkeerbaarheid van het gebruik van een site.

Het reduceren van een permanent karakter maakt dat de plek zich steeds opnieuw kan heruitvinden. Het gaat dus niet enkel om het ‘opvullen’ van de ruimte, maar ook om het testen van invullingen die op hun beurt de uiteindelijke, permanente ontwikkeling kunnen bepalen. Op de site zijn twee historische gebouwen aanwezig die ook in het masterplan behouden blijven; het Koetshuis en de kongregatiekapel. Deze bieden kansen voor het creëren van een hotspot op buurtniveau die bij ingebruikname van het masterplan slechts een doorstart nodig hebben naar een permanent gebruik. Het proces van TAB kenmerkt zich daarnaast door een brede betrokkenheid van actoren.

Hieronder zie je een aantal foto’s van een tijdelijke invulling die Common Ground coördineerde voor de Asiat site, een voormalig militair domein in Vilvoorde.

LOOF to meet – Infomoment kandidaat bezetters

Heb je de oproep doorgenomen, voel je het kriebelen om mee je schouders te zetten onder deze tijdelijk invulling en zit je nog met enkele vragen? Kom dan zeker langs, we geven graag een antwoord op al jouw vragen. Wegens de gekende corona-problematiek werken we met inschrijving. Inschrijven kan tot en met 7 oktober 2020.