Einde afbraakwerken hoogbouw

Drie maanden na de start van de afbraakwerken, bereiken we een nieuwe fase in het LOOF project.

Op 17 november zette de schepen van Bouwen en Wonen Wout Maddens (Team Burgemeester) de eerste knip in het imposante hoofdgebouw van het vroegere ziekenhuis in de Loofstraat. Intussen zijn alle bovengrondse constructies gesloopt. Het einde van deze afbraakwerken zorgt voor een nieuwe fase in het project. Enerzijds is er de opstart van het archeologisch onderzoek aan de onderbouw van het vroegere ziekenhuis, anderzijds wordt de site de komende maand klaargemaakt voor de tijdelijke invulling. Na het verkrijgen van de nodige vergunningen laten we een 8-tal creatieve ondernemers los met hun verrassende initiatieven en ideeën om de buurt nieuw leven in te blazen. Benieuwd hoe de afbraakwerken verlopen zijn? Bekijk hieronder de timelapse video.

Afbraak hoofdgebouw ziekenhuis

Met de afbraak van het hoofdgebouw van het vroegere ziekenhuis in de Loofstraat in Kortrijk is de reconversie van dat gebied nu echt begonnen.

Het was schepen van Bouwen en Wonen Wout Maddens (Team Burgemeester) die 17 november de eerste knip mocht zetten in het imposante gebouw.

“De afbraak van de voormalige ziekenhuiscampus AZ Groeninge gaat een nieuwe fase in”, zegt Maddens. “Na de voorbereidende werken en de sloop van de kleinere bovengrondse constructies gaat nu ook de hoogbouw aan de zijde van de Loofstraat tegen de vlakte. Na de sloop van de oude kliniek zal pas opvallen hoe groot de site is tussen de Loofstraat, de Doorniksewijk en de Wolvenstraat. Na de afbraakwerken krijgen vrijstaande gebouwen op de site een tijdelijke invulling tot aan de start van de bouwwerken.”

Bekijk hieronder de timelapse video van de afbraakwerken.

Timelapse Video Afbraak Hoogbouw Ziekenhuis AZ Groeninge

Half weg de sloop

De sloopwerken van het voormalige ziekenhuis AZ Groeninge gingen van start in juli 2020 en de aannemer heeft sindsdien niet stilgezeten. Alle kleine bovengrondse constructies zijn inmiddels gesloopt. In de loop van de maand november starten we met de afbraakwerken van de hoogbouw, dit doen we in nauwe samenwerking met de minder-hinder coördinator van de stad Kortrijk.

Ondertussen zijn we volop bezig met de vormgeving van een tijdelijke invulling voor LOOF. Vanaf april 2021 zullen er allerlei leuke initiatieven ontstaan voor en door de buurt. Wil je hier meer over weten?

Kom alles te weten over de tijdelijke invulling

 

Start sloopwerken

Het overleg met de stad Kortrijk over de opmaak van het ruimtelijk uitvoeringsplan loopt, maar ondertussen zitten we niet stil! De sloopwerken van de bovengrondse constructies zijn gestart. In juli 2020 ging de aannemer van start met enkele voorbereidende werken, in augustus 2020  werden enkele kleinere bovengrondse constructies gesloopt en in oktober 2020 zal de hoogbouw gesloopt worden. De sloopwerken van de bovengrondse constructies zullen vermoedelijk duren tot eind 2020.

LOOF to start – offline infomoment sloopwerken

Tijdens het infomoment gaven we aan de hand van een korte plenaire presentatie informatie over de fasering en de mogelijke impact van de sloopwerken. Aansluitend was er ruimte voor vraagstelling. Gezien de gekende Corona-problematiek waren we verplicht om met inschrijvingen op uur te werken. Concreet betekende dit dat we verschillende sessies van een half uur organiseerden voor een beperkte groep en dit doorlopend van 14u00 tot 20u00.