Bos! Festival *sold out*

Bos! ‘klein en fijn’ gaat dit jaar door op de Kortrijkse LOOF site!
Yes, there will be drinks! Yes, There will be food! Op zaterdag 10 juli presenteren wij 5 muzikale acts in de prachtige LOOF site in Kortrijk

Meer info over Bos! via het facebook evenement: www.facebook.com/bosfestivalbe/

Bos! Festival is een productie van Wilde Westen en Muziekcentrum Track.

Ontdek LOOF op zondag 13 juni!

Zes creatieve ondernemers staan zondag 13 juni klaar om tal van activiteiten en diensten voor de buurt op te zetten.

Relax in de Koffie Queen’s Garden met een lekkere portie beenham en een optreden van Suns Of Summer. Ontdek de design showroom in Het Koetshuis en laat je inspireren door een uniek aanbod van binnen- en buitenplanten van Ympa Markt in de kapel. In de villa maak je kennis met re-view en hun verschillende gezondheidsthema’s, het Centrum Logopedie specialiseert zich in het behandelen van spraak-, taal- en leerstoornissen en bij Woordoord ontdek je een familievriendelijke plek waar iedereen terecht kan om er woorden en verhalen te sprokkelen die diversiteit omarmen. 

 

De tijdelijke invulling gaat van start op zaterdag 12 juni!

Zes creatieve ondernemers staan vanaf zaterdag 12 juni klaar om tal van activiteiten en diensten voor de buurt op te zetten.

Relax in de Koffie Queen’s Garden met een lekkere portie beenham, ontdek de design showroom in Het Koetshuis, laat je inspireren door een uniek aanbod van binnen- en buitenplanten van Ympa Markt in de kapel. In de villa maak je kennis met re-view en hun verschillende gezondheidsthema’s, het Centrum Logopedie specialiseert zich in het behandelen van spraak-, taal- en leerstoornissen en bij Woordoord ontdek je een familievriendelijke plek waar iedereen terecht kan om er woorden en verhalen te sprokkelen die diversiteit omarmen.

Tijdelijke invulling LOOF bekend!

Sinds deze zomer beweegt er iets aan de voormalige ziekenhuissite AZ Groeninge in de Loofstraat. Projectontwikkelaar Compagnie Het Zoute en Stad Kortrijk willen de site rond de historische parktuin, inmiddels omgedoopt tot LOOF, transformeren tot een groene plek waar Kortrijkzanen zullen kunnen wonen, werken en ontspannen. Nu de sloop van de bovengrondse gebouwen achter de rug is, worden het park en enkele leegstaande gebouwen opengesteld voor de buurt via een tijdelijke invulling. 

In afwachting van het definitieve RUP wil Compagnie Het Zoute de troeven en het potentieel van deze locatie naar voren schuiven. “Met LOOF willen we inzetten op harmonie en joie de vivre. De Engelse parktuin in combinatie met een aantal mooie historische panden lenen zich er toe om een mooie verwevenheid tussen natuur en recreatie en in latere fase, wonen en werken, te creëren.”, aldus Joris Vrielynck, Algemeen Directeur van Compagnie Het Zoute 

Het park wordt stap voor stap in zijn volle glorie hersteld en ondertussen werden zeven creatieve ondernemers geselecteerd om minstens één jaar deze groene plek tijdelijk vorm te geven. Elke bezetter kreeg een uitvalsbasis op de site toegewezen en staat klaar om tal van activiteiten en diensten voor de buurt te organiseren. 

Aan de entrée van het park zal je bij de KoffieQueen’s Garden elke laatste zondag van de maand kunnen genieten van een koninklijk ontbijt of een aperitiefconcert. Nog niet voldoende inspiratie opgedaan in het park, dan kan je je groene hart ophalen in de deels gerenoveerde kapel waar Ympa klaar staat met een prachtige, duurzame plantenmarkt. 

OperatieKwartier leidt jullie dan weer harmonieus doorheen het lokale muzikale landschap en Woordoord zorgt voor familievriendelijke boekenpicknicks in het historische park. Volg individuele coaching, begeleiding en groepssessies bij re-view of laat je begeleiden bij spraak-, taal-, en leerstoornissen in het Therapeutisch centrum ‘De villa’ van vzw Soetkin. Het Koetshuis, dat in de toekomstige ontwikkeling een centrale rol zal vervullen, zal nu reeds een inspiratiebron zijn als ontmoetings- en co-workingplaats rond kunst, design en cultuur. 

Een nieuw fietspad zal zorgen voor een perfecte verbinding tussen de verschillende activiteiten en op stedelijk niveau zal dit een aangename doortocht creëren langsheen de parktuin tussen de stationsomgeving en Hoog Kortrijk. 

Wout Maddens, schepen van Bouwen en Wonen Kortrijk: “Nu pas valt op hoe groot deze site is. De historische beschermde tuin zat wat verscholen achter de gebouwen van het ziekenhuis. Deze unieke plek zal voor veel Kortrijkzanen een ontdekking zijn. Dit wordt komende zomer een culturele hotspot. Ik nodig iedereen, onder voorbehoud van corona, uit om te komen genieten van een aperitiefconcert, een boekenpicknick of een van de andere tijdelijke invullingen. Ondertussen werken we verder aan een goed ontwerp voor LOOF.  

De opening is, onder voorbehoud, voorzien voor begin mei.
Meer nieuws over de opening en de bezetters kan je volgen via
de website loof.be. 

Afbraak hoofdgebouw ziekenhuis

Met de afbraak van het hoofdgebouw van het vroegere ziekenhuis in de Loofstraat in Kortrijk is de reconversie van dat gebied nu echt begonnen.

Het was schepen van Bouwen en Wonen Wout Maddens (Team Burgemeester) die 17 november de eerste knip mocht zetten in het imposante gebouw.

“De afbraak van de voormalige ziekenhuiscampus AZ Groeninge gaat een nieuwe fase in”, zegt Maddens. “Na de voorbereidende werken en de sloop van de kleinere bovengrondse constructies gaat nu ook de hoogbouw aan de zijde van de Loofstraat tegen de vlakte. Na de sloop van de oude kliniek zal pas opvallen hoe groot de site is tussen de Loofstraat, de Doorniksewijk en de Wolvenstraat. Na de afbraakwerken krijgen vrijstaande gebouwen op de site een tijdelijke invulling tot aan de start van de bouwwerken.”

Bekijk hieronder de timelapse video van de afbraakwerken.

Timelapse Video Afbraak Hoogbouw Ziekenhuis AZ Groeninge

Info wandeling kandidaat bezetters

Op woensdag 14 oktober trokken we met een 20-tal gemotiveerde kandidaat bezetters naar LOOF. Het bezoek aan de verschillende ruimtes was de ideale gelegenheid om ideeën te laten rijpen en om samen te brainstormen over mogelijke invullingen die een meerwaarde kunnen bieden voor de buurt. Kortom, het was een boeiende, creatieve en informatieve wandeling en het smaakt naar meer! Wij kijken alvast uit naar de voorstellen

Oproep tijdelijk anders bestemmen

We lanceren samen met de stad Kortrijk een oproep tot tijdelijke invulling van de site LOOF. In aanloop naar de definitieve herontwikkeling van de site wordt gezocht naar ondernemende mensen die hun creatieve ideeën willen loslaten op het patrimonium en het park. Ben jij de persoon die we zoeken? Verras ons met jouw projectvoorstel, ontwikkel je eigen platform of maak deel uit van een collectief. Speel zo een rol in de positieve dynamiek die dit project voor de ruimere omgeving wil creëren.

 

Wat is – TAB – Tijdelijk Anders Bestemmen?

Bij tijdelijk gebruik is de eerste vraag hoe een dynamiek op gang gebracht kan worden. De vorm is daarbij ondergeschikt aan het project en de plek staat, zowel ruimtelijk als sociaal, centraal. De term tijdelijkheid impliceert bovendien de omkeerbaarheid van het gebruik van een site.

Het reduceren van een permanent karakter maakt dat de plek zich steeds opnieuw kan heruitvinden. Het gaat dus niet enkel om het ‘opvullen’ van de ruimte, maar ook om het testen van invullingen die op hun beurt de uiteindelijke, permanente ontwikkeling kunnen bepalen. Op de site zijn twee historische gebouwen aanwezig die ook in het masterplan behouden blijven; het Koetshuis en de kongregatiekapel. Deze bieden kansen voor het creëren van een hotspot op buurtniveau die bij ingebruikname van het masterplan slechts een doorstart nodig hebben naar een permanent gebruik. Het proces van TAB kenmerkt zich daarnaast door een brede betrokkenheid van actoren.

Hieronder zie je een aantal foto’s van een tijdelijke invulling die Common Ground coördineerde voor de Asiat site, een voormalig militair domein in Vilvoorde.